Praznovanje ob dnevu suverenosti RS

V torek, 25. oktobra 2016, smo se na vabilo predsednika Republike Slovenije udeležili dneva odprtih vrat predsedniške palače s posebnim namenom. Svečanost je potekala ob 11. uri v Veliki dvorani Predsedniške palače. Predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor je Zvezo slovenskih častnikov odlikoval s SREBRNIM REDOM ZA ZASLUGE. Vročitev je bila osrednji del slovesnosti ob praznovanju dneva suverenosti. Visoko odlikovanje je v imenu ZSČ sprejel predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Šteiner.

V nagovoru g. Pahorja je bilo slišati precej pozitivnih besed o delovanju organizacije v njenem preteklem dvajsetletnem delu in izražanje podpore v bodočem povezovanju z domoljubnimi, veteranskimi organizacijami.
V govoru predsednika ZSČ, generalmajorja dr. Alojza Šteinerja, je bilo slišati pohvalne besede na vseh področjih delovanja organizacije, dobrem sodelovanju z oboroženimi silami, delovanju z mladimi, o poučevanju vojaške taktike, orožju, orientaciji, predstavitvi in usmerjanju v vojaške poklice, pa tudi o manj dobrih, kot so staranje populacije v sami organizaciji, pomanjkanje finančnih sredstev ipd.
V drugem delu obiska nas je predsednik povabil v poslovne prostore palače, kjer opravlja državne posle, sprejema goste in preživlja trenutke sprostitve in oddiha. Ob koncu smo se z njim tudi fotografirali. Vrhunec je bilo fotografiranje z vsemi regijskimi praporščaki, ki so nam vsem v ponos. Bili so v svečanih uniformah s svečanimi praporji, urejeni kot se za vojaka spodobi. Po uri in pol smo se poslovili.
Nato smo iz Ljubljane odpotovali v Koper, kjer je potekala proslava ob 25. obletnici odhoda zadnjega okupatorskega vojaka iz Slovenije. Proslava je bila nekoliko drugače zasnovana, kot smo jih vajeni, a fascinirali so nas spet praporščaki. Njih 120 nas je v mimohodu pozdravilo na začetku in ob samem zaključku proslave.
Updated: 2. 11. 2016 — 20:10
ZSČ Trbovlje © 2016 Frontier Theme