32. spominski pohod v počastitev Pekrskih dogodkov leta 1991 (20. maj 2023)

Eden od spominov na Slovensko osamosvojitev je tudi Spominski pohod v počastitev Pekrskih dogodkov. Od leta 1992 naprej je organiziran tradicionalni spominski pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do Vojašnice generala Maistra in nazaj. Letos že dvaintrideseti po vrsti.

V 710. učnem centru Teritorialne obrambe (TO) v Pekrah se je usposabljala prva generacija nabornikov v samostojni Sloveniji. JLA in zvezna oblast sta želela prekiniti in zahtevala zaprtje obeh učnih centrov. Prav tako sta zahtevala izročitev nabornih evidenc. Slovenske oblasti so se temu uprle, zato je  JLA je v mariborske vojašnice poslala več posebnih oddelkov z oklepnimi vozili. Na podlagi tega je TO vpoklicala dve protidiverzantski četi, ki sta zavarovali oba centra.

23. maja leta 1991 je prišlo do prvega incidenta med TO in JLA, saj je TO v bližini centra zajela dva vojaška izvidnika, vendar so ju kmalu nato izpustili. JLA je, kljub izpustitve, učni center obkolila s tanki in zahtevala izročitev enote, ki je priprla njihova izvidnika.

V Pekre je JLA želela napotiti svoje enote, vendar so se  domačini uprli z živim zidom. Na pobudo predsednice Skupščine občine Maribor so v občinskih prostorih v večernih urah začela pogajanja za rešitev konflikta. JLA je prišla na pogajanja z močno enoto specialcev, ki so pozno ponoči vdrli v pogajalsko sobo in kljub protestom prisotnih pod grožnjo orožja ugrabili predstavnika TO ter ju odpeljali v vojaški zapor.

Aretacija pripadnikov TO je vzbudila veliko ogorčenje. Mestne oblasti so zato vsem vojaškim objektom izključil telefon in elektriko. Pred vojašnico, kjer sta bila zaprta pripadnika TO, se je 24. maja 1991 začela zbirati velika množica ljudi, ki je z živim zidom želela preprečiti gibanje JLA. Vojaško oklepno vozilo BOV je zapeljalo v množico in na Ljubljanski cesti do smrti povozilo Josefa Šimčika, ki je postal prva žrtev osamosvojitvene vojne.

O vsem tem je na letošnji proslavi v nagovoru povedal predsednik Veteranov vojne za Slovenijo gen. Ladislav Lipič. Zatem pa se je okrog dvesto pohodnikov na čelu s prapori ZSČ in VVZS,  odpravilo v Maribor, v Vojašnico generala Rudolfa Maistra, kjer je prisotne pozdravil predsednik ZSČ gen. Dobran Božič in oba podpredsednika brig. Martin Jugovec in maj. Bojan Šoper. Pred Kadetnico je prisotne pričakal brig. Peter Zakrajšek in nam predstavil, kaj se danes na tem prostoru dogaja. Na ogled je bila oborožitev in oprema bojevnika 21. stoletja, različna pehotna oborožitev in protioklepno orožje ter bojna in sanitetna oklepna vozila. Prisotne je navdušil prelet izvidniškega letala Pilatus. V sklopu sodelovanja s SV so se nekatere ekipe ZSČ, tudi kot soorganizator na tem dogodku, pomerile v kuhanju vojaškega obroka.

Updated: 26. 5. 2023 — 9:30
ZSČ Trbovlje © 2016 Frontier Theme