16. pohod spomina in prijateljstva

Na kulturni praznik, 8. februarja, smo se člani trboveljske organizacije ZSČ udeležili tradicionalnega 16. pohoda spomina in prijateljstva v spomin na Janeza Svetino, prvo civilno žrtev osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Pohod je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo zgornje Gorenjske. Nekateri naši člani so se ga udeležili že devetič.
Zbrali smo se pri srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, kjer smo se registrirali in po kratkem nagovoru pokrovitelja in organizatorja pohoda, na čelu kolone s praporščaki, odšli proti Bledu. Pot je bila dobro izbrana, očiščena in pohodniki z njo nismo imeli težav. Na začetku nas je spremljalo kislo in hladno vreme, ko smo prišli na Bled pa se je nebo odprlo in sonce nas je z vso zimsko močjo pričelo greti.
Blejska proslava se je odvijala pod gradom pri najstarejšem Prešernovem spomeniku, ki je bil med drugo svetovno vojno podrt in vržen v jezero. Po vojni so ga domačini nepoškodovanega spet potegnili iz vode in ponovno postavili. Na začetku so se zvrstili pozdravni nagovori mestnih veljakov, v imenu SV pa nas je pozdravil načelnik GŠSV, generalmajor dr. Andrej Osterman. Po kratkem kulturnem programu v katerem so nastopili najmlajši z recitiranjem Prešernovih pesmic in pesmic zborčka upokojencev z Bleda, smo se odpravili naprej proti Vrbi, rojstnemu kraju našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Pot do tja je bila zasnežena, a urejena, tako da nismo imeli pri hoji nobenih težav. Na proslavi so priznani kulturniki rutinirano izpeljali program, znani verzi pa so nam odzvanjali še dolgo po tem, ko je bila Vrba, zibelka Slovenstva, že daleč za nami.

Updated: 11. 2. 2018 — 16:26
ZSČ Trbovlje © 2016 Frontier Theme