Okrogla miza Slovenija in NATO, dne 8.5.2024 v SLOVENSKI BISTRICI

Letošnje leto je vlada Republike Slovenije proglasila za leto generala Rudolfa Maistra. Posvečeno je v čast njegovim zaslugam za našo domovino, je pa tudi leto, ko praznujemo 30 let Zveze slovenskih častnikov. Letos pa mineva tudi 20 let od vstopa Republike Slovenije v NATO in Evropsko unijo.
Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica je 8. maja 2024 pripravilo okroglo mizo Slovenija in NATO. Častniki s svojim znanjem in pripadnostjo domovini ohranjamo zavest o naši suverenosti in samostojnosti ter se zavedamo nevarnosti dogajanj, ki niso naklonjena miru. Genocidna vojna v Gazi in vojna v Ukrajini nas opozarjata, da se lahko hitro soočimo z nevarnostjo, ki ogroža svetovni mir. Slovenski častniki se zavzemamo za mir, mednarodno pravo in človekove pravice. Zato nikakor ne smemo molčati, tako kot nismo v odločilnih, prelomnih trenutkih leta 90 in 91.
Na dogodku v Slovenski Bistrici smo se spomnili na osmi maj leta 1945, ko je nacistična Nemčija podpisala dokument o predaji in s tem se je končala druga svetovna vojna, je v svojem nagovoru omenil dr. Andrej Godec, predsednik Območnega združenja. Takrat se je končalo uveljavljanje pravice močnejšega in zato devetega maja obeležujemo dan Evrope, dan miru, enotnosti in sodelovanja.
»Ob vseh teh zgodovinskih in prazničnih dneh pa Slovenci ne moremo mimo dogodkov izpred 20 let, saj prav v teh dneh obeležujemo 20 let Slovenije v Evropski uniji in zvezi NATO. Seveda je bilo pred tem dogodkom potrebnih kar nekaj pomembnih korakov, med njimi smo državljani na referendumu odločali o vstopu Slovenije v NATO. Referendum je bil z voljo ljudstva podprt s 66 odstotki ob za današnje čase zavidljivi 60 odstotni udeležbi. Tako smo v evropske integracije vstopili s ponosom in odgovornostjo za prihodnost« je sklenil svoj nagovor.
Na okroglo mizo, povezano s tem dogodkom, smo povabili odlične poznavalce in predavatelje generalmajorja Dobrana Božiča, predsednika Zveze Slovenskih častnikov, profesorja dr. Milana Jazbeca, veleposlanika iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Mirka Ciglerja, upokojenega diplomata, in polkovnika Gregorja Vodeba, poveljnika 1. brigade Slovenske vojske. Tudi tistih nekaj vprašanj iz publike je bilo po svoje zanimivih.
Pogovor je vodil Slavko Bobovnik, znani televizijski novinar, človek z velikim zakladom znanja in dolgoletnimi izkušnjami pred mikrofonom in televizijskimi kamerami. Na okroglo mizo so prišli predstavniki iz ; Ljutomera, Ormoža, Brežič, Črne na Koroškem, Domžal, Hrastnika, Trbovelj, Dravinjske doline in Maribora.

 

12

3

Updated: 13. 5. 2024 — 11:27
ZSČ Trbovlje © 2016 Frontier Theme