8. tradicionalni pohod in zaključna slovesnosti v počastitev hraniteljem orožja in streliva Trbovelj

V soboto, 22. 10. 2016, smo se udeležili 8. tradicionalnega pohoda in zaključne slovesnosti v počastitev hraniteljem orožja in streliva Trbovelj v letih 1990, 1991 in ohranjanje vrednot iz tega obdobja, ki ga po letnem načrtu dela, organiziramo člani ZSČ Trbovelj.

Pohod po poti kmetij, ki so skrivale orožje leta 1990, smo ob prekrasnem jesenskem vremenu srečno spravili pod streho. Vseh udeležencev je bilo okrog 50. Kot vsako leto, smo tudi tokrat določili tri smeri:

Najdaljšo smer, okrog deset km od lokacije planinskega doma 1. Junij, do prve postojanke Plantan, kjer nam je vodnik obujal spomine na tiste težke trenutke odločitve. To je bil domačin, stotnik Jože Skušek. S seboj je na to pot peljal 25 pohodnikov. Naslednji dve postojanki sta bili v naselju Knezdol. Zakonca Zakonjšek in Pekarna Kupšek, kjer nas vsako leto toplo sprejmejo in ob zadovoljnem kramljanju lepo pogostijo z dobrotami kmečke kuhinje in domačo kapljico. Pot smo sklenili mimo zadnje točke na tej trasi, pri Francu Vozlju, znanem tudi po sodelovanju v »Kmetiji nov začetek« s TV ekrana.

Druga srednja pot, okrog šest km, nas je trinajst udeležencev vodil major Branko Laznik. Od našega poligona, skozi naselje Plesko, do cementarniških rovov in konjeniškega poligona v najstarejšo naselbino v Zasavju, Retje. Na kmetiji sta nas že čakala »hranitelja« Rudi in Lidija Žagar. Ob toplem sprejemu smo se tudi tu dodobra okrepčali. Oba zakonca smo po kaki urici prijetnega druženja povabili s seboj na naše strelišče, kjer smo okoli tretje ure popoldan sklenili letošnje srečanje.

12 pohodnikov se je na pokopališču Dobovec pred grobom Ivana Starine z minuto molka in pozdravom posvetila našemu pokojnemu kolegu. Po najkrajši peš relaciji od gostilne Kovač do kmetije Garmuš pod Kumom. Veselje ob obisku, pogostitev in obujanje spominov je bilo nepozabno. Starejši kot smo, hitreje se nam življenje vrti in radi bi ohranili spomine na tisto, za kar nam še danes bije srce, so povedali ob vrnitvi.

Golaž je bil že kuhan, zato smo pohiteli in ob zaključnih mislih, zahvalah našega predsednika in vseh gostov. G. Kristjan Dolinšek je se je udeležil prireditve kot zastopnik županje občine Trbovlje. Vse prisotne je pozdravil in izrazil podporo občine pri takih domoljubnih aktivnostih. Predsednik je prisotnim gostom podelil spominska darila. Bivši predsednik Evropskega združenja podčastnikov rezervnega sestava, g. Tomaž Lavtižar, izkoristil priložnost in podelil bronasto medaljo ZSČ gospe Radmili Jakac, v zahvalo za korektno delo in nadzor v poslovanju s financami pri predsedovanju Slovenije CISOR-ju.

Zaključek je bil prijeten, vabilo snidenju k letu in kaj drugega kot harmonika in domače viže.

Updated: 29. 10. 2016 — 19:10
ZSČ Trbovlje © 2016 Frontier Theme